![]() ![]() |
|
|
Spiikkerin eli ääniartistin pelikenttä on melko monipuolinen, koska spiikkejä tarvitaan kaikenlaisiin tilanteisiin ja eri medioihin. Itse työsuoritus eli spiikkaus tapahtuu turvallisesti pehmustetussa kopissa, jossa kaltaiseni omatoiminen spiikkeri voi muita häiritsemättä möykätä sydämensä kyllyydestä. Omatoimisuus tarkoittaa sitä, että äänitän ja editoin spiikit itse ja toimitan ne asiakkaille vikkelästi netitse. Ja koska tiedän, että joitakin kiinnostaa: spiikkauskopista löytyvät spiikkerien standardimikrofonit, eli Neumann TLM103 ja Sennheiser MKH416.
Mainosspiikkerit ihastuttavat ja vihastuttavat TV:ssä, radiossa, elokuvateattereissa, somekanavilla ja vaikkapa jäähallin mediakuutiomainoksissa. Somealustoilla pyörivät monesti samat mainokset kuin TV:ssäkin, mutta usein ne ovat formaatiltaan pidempiä. Joskus ollaan kovastikin asiallisia, mutta välillä pitää heittäytyä kunnolla. Itse olen aikanaan esiintynyt yhdessä ja samassa mainoksessa leivähpaahtimena, jääkaappina ja perheen isänä, joten mainosspiikkaajan työpäivät eivät ole keskenään aina samanlaisia.
Yritysten somekanavat toimivat tehokkaina markkinointi- ja tiedotusvälineinä, joissa yritykset esittelevät toimintaansa, tuotteitaan ja palveluitaan. Näissä spiikkaajan rooli on ratkaisevan tärkeä, koska spiikattuna viesti menee huomattavasti paremmin perille, kuin pelkkää tekstiä ja kuvia käyttämällä.
Spiikkejä tarvitaan myös erilaisissa puhelinpalveluissa ja -tiedotteissa. Spiikkeri kertoo, miten puhelinvaihteen valikossa edetään ja soittaja löytää langan toiseen päähän tarvitsemansa asiakaspalvelijan. Puhelintiedotteita spiikkaan suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi, mikä on spiikkien tilaajan kannalta helppoa ja kätevää. Suomalaiskansallinen aksenttini ei haittaa, kunhan viesti menee perille. Tulee myös hinnaltaan halvemmaksi, jos kahden tai kolmen erikielisen spiikkerin sijaan tarvittavat spiikit saadaan yhdeltä spiikkeriltä. Omasta mielestäni tärkeää on myös, että puhelimessa kuuluva ääni pysyy samana, vaikka kieli vaihtuisikin. Näin esim. iäkkäämpi soittaja ei hämmenny tilanteessa niin helposti.
Kun kassa numero 3 avautuu, siitä on hyvä kertoa myymälän asiakkaille. Silloin kaiuttimista kuuluu järjestelmään tallennettu spiikki, joka on yleensä tehty koko myymäläketjun jopa satojen toimipisteiden käyttöön. Vastaavia spiikkejä käytetään myös mm. tapahtumien ja julkisten tilojen turvallisuus-, opastus- yms. kuulutuksiin.
Yritykset teettävät myös monenlaisia koulutus- ja perehdytysvideoita, joita olen spiikannut vuosien varrella kokolailla tolkuttoman määrän. Uudet työntekijät perehdytetään yrityksen toimintamalleihin ja esim. eettiset säännöt ja määräykset kuuluvat niistä tärkeimpiin. Spiikkaan usein myös kuluttajille suunnattuja opaste-, käyttöohje-, vinkki- ja neuvontavideoita.
Medioiden ohjelmavirrassa ja eri somealustoilla pyörii mainosten, tuote- ja promovideoiden lisäksi myös yhteiskunnallisia tiedotteita. Esim. kansainvälisen kulkutaudin vaatimista toimenpiteistä pitää kertoa kansalaisille ja ääniartisti tallentaa tarvittavat viestit esitettäväksi eri kanavilla.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |